Rady „OSTATNÍ“

                                                                   vino
Kostkované víno
Zbytky vína si můžete schovat na vaření. A to tak, že víno nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit. Kostky pak vyjmeme, nasypeme do sáčku a uchováváme v mrazáku.
Použijeme je třeba při přípravě vařeného červeného zelí, nebo všude tam, kde je třeba víno a nemáme zrovna otevřenou láhev.
Pečící papír je občas „nepoddajný“
aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Překvapí Vás, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.
Zbudou-li nám bílky
nalijeme je do mikrotenového sáčku a dáme do mrazáku. Když je budeme potřebovat, dáme je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.
Několik kapek citrónové šťávy
Pokud potřebujeme jen několik kapek citrónové šťávy, napíchneme citrón vidličkou a vymačkáme šťávu. Citrón můžeme uložit pro pozdější použití do chladničky. 
Jak odstranit z nádoby karamel?
Pokud máte v hrnci zaschlý karamel, nesnažíme se ho seškrábat nebo používat jiné mechanické postupy, ale jednoduše naplníme nádobu až po okraj vodou a vaříme, dokud se karamel (cukr) nerozpustí.
Zbylé žloutky nebo bílky
Pokud Vám zbudou žloutky, můžete je dát do skleničky, zalít olejem a zamrazit. Po rozmrazení, vyndáme žloutky z oleje a můžeme je zpracovat jakýmkoliv běžným způsobem.
Pokud Vám naopak zbudou bílky (nenašlehané), můžete je do druhého dne uchovat v hrnku v lednici a následně je zpracovat zavařením do polévky, zapečením našlehaných bílků jako bezé na nákypy apod. nebo do receptů s větším množstvím bílků (např. kokosky).
Cukr proti plísni
Uložíme koláče nebo sýr do vzduchotěsné nádoby s několika kostkami cukru. Zůstanou čerstvé a neplesniví.
 
JAK UCHOVAT OVOCE A ZELENINU
  • Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a tmě.  Vydrží pak déle čerstvá.
  • Pažitka velice rychle ztrácí svěžest. O chvíli déle v lednici vydrží, když ji pečlivě zabalíte do alobalu. A místo řezání ji stříhejte.
  • Ledový salát nebo zelí nechávejte na chladném místě, nesmí ale ani trochu namrznout. Jinak zhořkne.
  • Zvadlou petrželovou nať osvěžíte, když ji rozloženou na talíři pokropíte vodou, přiklopíte dalším talířem a dáte do lednice.
  • Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Postačí je i na chvíli ponořit do studené vody.
  • Nakrojené jablko ani jiné ovoce nezhnědne, když řez potřete citronovou šťávou.
  • Jak nastrouhat citron? Co nejlépe jej omyjte, použijte kartáček. Pak ho vcelku dejte do mrazáku. Až zmrzne, bez loupání ho nastrouhejte – kam si jen vymyslíte: na zeleninový salát, zmrzlinu, do polévky, na špagety, rýži, omáčku, rybu. Jídlu dodá nejen skvělou chuť, ale i potřebné vitaminy.
  • Z citronu můžete šťávu vymačkat do formiček na led a udělat si tak praktické kostky do čaje.
  • Citron zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.
  • Cibuli snadno oloupete, když ji namočíte na deset minut do teplé vody. Slupka se pak nebude lámat.
  • Krájení cibule neobrečíte, když ji zbavenou slupky dáte na chvíli do mrazáku.
  • S agresivní látkou, která se uvolňuje při krájení cibule, si poradí zapálený plamen, například svíčka. Při krájení ale sledujte jen cibuli, ať se neříznete!

                                           mrkev