Rady „SLANÉ“

                                                          gril
Sendvičovač
Aby se roztavený sýr nepřichytával k sendvičovači, utrhneme kus pečícího papíru, přeložíme a vložíme do přístroje; okraje by měly přečnívat. Chleby vkládáme mezi papír. Toasty jsou zlatavé – a nic se nepřipeče! Platí i při opékání masa.
Paprika v guláši
Co dělat, aby mletá paprika v guláši nevybledla a nezhořkla? Když osmažíme pokrájenou cibulku dohněda, přihodíme papriku a po pár vteřinách zarestování přidáme zhruba lžíci octa. Ten se během vaření úplně odpaří, takže nic není kyselé, ale zároveň si paprika zachová krásně červenou barvu.
Báječná bramborová kaše
Těsně před dovařením brambor vsypte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a mírně zamíchejte, aby se ponořily do vody. Vařte ještě asi dvě minuty, pak slijte jen polovinu vody     a všechno zpracujte ponorným mixérem. Poté přimíchejte pouze tenký plátek másla a zhruba půl deci až deci mléka -  záleží na tom, jak hustou kaši chcete. Výsledná chuť je vynikající!
Ideální vejce na plnění nebo obložené chlebíčky
Často se stává, že žloutek zůstal blízko skořápky. V tom místě vznikla příliš tenká vrstva vařeného bílku, při plnění se pak trhá a vejce nejsou tak pěkná. Jak zařídit, aby žloutek seděl uprostřed, pravidelně obklopený bílkem? Je to jednoduché : stačí myslet dopředu a dát vejce čtyřiadvacet hodin před plánovaným vařením natvrdo do lednice – zavřené v papírovém obalu, zajištěném gumičkami a postaveném na bok.
Jak lehce oloupat česnek
Když dáme stroužky na pár vteřin do mikrovlnky (záleží na výkonu, je třeba vyzkoušet), snadno z nich stáhneme slupku. Navíc česnek změkne a přes lis se pak protlačí jako po másle.
Pokud chcete česnek prolisovat lisem, zkuste jej neloupat vůbec! Stačí dát stroužek do lisu, protlačit a z lisu vyndat oloupanou slupku. Opravdu to funguje!
Dobře naložené maso
Maso dáme do mikrotenového sáčku, zalijeme marinádou, pevně uzavřeme a promačkáme. Uložíme do lednice, několikrát prohněteme a obrátíme. Maso je rovnoměrně naložené a my nenašpiníme nádobí. Jen pozor na ostré kosti!
Na sýr s lisem na česnek
Jak nastrouhat například do bešamelové omáčky malé množství nivy nebo jiného sýra, aniž ,zapatláme‘ celé struhadlo ? Stačí sýr jednoduše protlačit přes lis na česnek.
Aby se nepřichytla drůbež při pečení
Báječně se osvědčilo ustřihnout kachně nebo jiné drůbeži před pečením část křídel, na které je v podstatně jenom kůže, a těmi ji podložit na místo mřížky nebo špejlí. Prsíčka ani záda se nepřichytí, křídla se nespálí.
Bramboráky zdravěji
Jak na to? Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř). Na plech rozložte listy zelí a na každý dejte malou naběračku hmoty, která se rozlije na placku. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové.
Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť!
po vyjmutí z trouby placky vydatně potřete rozpuštěným máslem.
Olivy s kořením
Obyčejné vypeckované olivy vylijeme ze sklenic do mísy, několikrát důkladně propláchneme vlažnou vodou a necháme odkapat. V závislosti na chutích a na vybavenosti kořenek postupně přidáme :
několik rozdrcených stroužků česneku, provensálské koření, bazalku (sušenou, čerstvou nebo obojí), oregano, mletý pepř čtyř barev, špetku chilli a promícháme. Vrátíme do původních sklenic a zalijeme panenským olejem. Uzavřeme a necháme několik dní odležet v chladu.Velmi chutné.
Oživovací kůra pro bramborové chipsy
Okoralé brambůrky budou zase jako čerstvé díky mikrovlnce.
Asi pět deka brambůrků rozprostřete na talíř z varného skla     a minutu ,mikrovlňte“ na vysoký výkon. Před podáváním je nechte zchladnout na pokojovou teplotu na dvojité vrstvě papírových utěrek.
S jehlicí na drůbež
Když chceme, aby byla velká drůbež upečená rychleji, probodneme její nejširší části (stehna, případně i prsa) jednou nebo dvěma kovovými jehlicemi a dáme ji s nimi péct – přivedou teplo do středu masa.
Loupání rajčat
Když potřebujeme oloupat celá rajčata nebo ovoce s peckami, spaříme je horkou vodou, vezmeme bavlněnou utěrku a jemně je v ní odrhneme. Jde to spolehlivěji než nožem.
Aby maso bylo křehké
Maso bohužel málokdy koupíme dostatečně odleželé a proto bývá tuhé, i když pochází z mladších zvířat. Vaření hovězího masa můžeme urychlit tím, že do vody přidáme lžičku tuzemského rumu. I to nejtvrdší maso potom změkne, aniž by    v něm lihovina zanechala nežádoucí příchuť.
Odstranění skořápek vajec natvrdo
Jak jednoduše oloupat vajíčka na salát? Uvařená vejce slijeme a zatřeseme jimi v rendlíku ze strany na stranu, aby skořápky popraskaly. Pak na ně napustíme ledovou vodu a chvíli počkáme. Voda vnikne pod skořápky a loupání pak jde rychle.
Vyzrajte na česnek
Do některých jídel je lepší česnek jenom nasekat. Při téhle úpravě se ale s oblibou lepí na prsty i nůž, takže to pro mnohé    z nás není dvakrát příjemná činnost. Když česnek napřed pokapeme olivovým nebo jiným kvalitním olejem bez pachuti, při sekání se vazkou tekutinou postupně pokryje a už nehrozí, že by se lepil.
Dobře zmrazená petrželka
Sklizenou kudrnatou petržel zpracováváme pro pozdější použití takto : Svazeček celých stonků propereme ve vodě, ocákáme a ještě vlhkou, neotrhanou nať i s tvrdými stonky vložíme do mikrotenového sáčku. Rukou vytlačíme většinu vzduchu, sáček zauzlujeme a vložíme do mrazničky. Když je nať úplně přemražená a ztvrdlá, promneme ji, takže se lístky rozlámou, a už jen vyjmeme tuhé stonky.
Bílý květák
Aby květák zůstal při tepelné úpravě bílý stačí kápnout pár kapek citronové šťávy.
Aby kuřátko bylo krásně křupavé
stačí ho během pečení párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s balsamico octem.
Strouhání sýra
Tvrdý sýr nejlíp nastrouháme když struhadlo lehce potřeme olejem.
Uchování cibule
Rozpůlenou cibuli můžeme uchovat v lednici pokud ji potřeme máslem nebo olejem, zabalíme do alobalu. Cibule nebude plesnivět a uchová si i plnou chuť.
Měkká rajčata
Potřebujeme-li nakrájet příliš měkká rajčata namočíme je na čtvrt hodiny do ledové vody, půjdou snadněji krájet.
Zápach rybiny při smažení
Zápach při smažení ryb zmírníme když do oleje vložíme také plátky brambory.
Jak ohřát těstoviny?
Zbylé těstoviny lehce ohřejeme když je na okamžik ponoříme do vařící vody a scedíme. Budou jako čerstvě vařené.
Vařené brambory
Brambory se rychleji uvaří a budou chutnější když k nim při vaření přidáme trochu oleje nebo másla.
Zbyly vařené brambory?
Použijte je na opékané! Vychladlé brambory posypejte moukou, a opékejte dozlatova na trošce oleje nebo sádla na pánvi.Budou krásně křupavé.
Řídká polévka
Sváteční polévku můžete zahustit rozkvedlaným žloutkem, krupicí nebo třeba bramborovou kaší v prášku.
Nedopečená pečeně:
Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte             v omáčce nebo poduste v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.
Rozbředlá zelenina
Zeleninu nejprve rozmixujte, smíchejte se strouhaným parmezánem a poté zapečte v troubě. Máte překvapivě       dobrý zeleninový nákyp.
Příliš mastná polévka
Polévku dejte vychladnout, pak do lednice. Po pár hodinách se na hladině vytvoří tuková vrstva a tu sebereme lžící.
Připravujeme-li maso s kořením jako je tymián ….
bobkový list, nové koření, hřebíček, jalovec a podobně uděláme si nejprve odvar z tohoto koření, ten pak scedíme a maso jím podléváme. Pak se nestane, že někomu zůstane nepříjemný kousek v jídle. Druhá možnost je použití sáčku na sypaný čaj. Koupíte je v každé čajovně v různých velikostech, stačí naplnit kořením dle libosti a zavázat kouskem niti. Je to mnohem lepší, než kousky gázy, které se třepí.
Do vody, ve které vaříte kukuřici
nepřidávejte sůl, protože zrna by ztvrdla. Pro zachování svěží žluté barvy doporučujeme přidat do vody pár kapek citronové šťávy.
Zbudou-li nám chlebíčky a jednohubky
do druhého dne, dáme je do lednice přikryté čistou navlhčenou utěrkou. Budou chutnat jako čerstvé.
Pokud máte jenom nové nebo rané brambory
a potřebujete připravit knedlík či noky, přidejte do těsta na   1/2 kg brambor 3 lžíce solamylu.
Nadýchané a chutné těstíčko na obalování řízků
( z vejce, hladké mouky, mléka, soli) získáme, když do něj přidáme prášek do pečiva nebo trochu sodovky či piva.
Houbám oplachování neprospívá
nasáknou vodou a ztratí pevnost. Proto je lépe je oškrabat nožem a dočistit papírovým ubrouskem.
Houby na smažení rychleji obalíme
když si do jednoho mikroténového sáčku vsypeme hladkou mouku, do druhého jemnou strouhanku. Připravené houby vložíme do sáčku s moukou a párkrát převratíme, potom je namočíme do rozšlehaných vajec a hned přesuneme do sáčku se strouhankou. Sáček přidržíme nahoře i dole, několikrát jej převrátíme a máme obaleno, můžeme smažit. Stejně to funguje i na obalování růžiček květáku nebo brokolice.
Lepší zelí
Bílé zelí bude při vaření měkčí a chutnější když k němu přidáte jeden větší syrový brambor.
Míchaná vajíčka
Při přípravě míchaných vajíček solte pokrm až nakonec protože sůl může způsobit, že budou příliš tuhá.
Ostrý křen
Štiplavý křen můžete zjemnit když jej před podáváním osolíte.
Pikantní pečené brambory
Chcete si připravit pečené brambory s lehce pikantní příchutí? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice.
Vylepšení nákypu
Chcete dodat nákypu zvláštní kořeněnou příchuť? Použijte k vymazání formy místo obyčejného kousek bylinkového másla.
Pažitka
vydrží v ledničce jako čerstvě utržená několik dní,když ji nejdříve důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou, pak necháte okapat a zabalíte do alobalu. Při použití jen rozbalíte alobal, nakrájíte potřebné množství a znovu zabalíte. Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete-li, aby se vám křehké stonky pažitky pomačkaly, je lepší nastříhat ji kuchyňskými nůžkami.
Pivo do jídla
Přidáváte-li do pokrmu (např. do guláše aj.) pivo, pak je lepší obyčejné světlé, plzeňské pivo mívá v pokrmech hořkou chuť.
Maso na guláš bude velmi křehké
a bude mít výraznější chuť, když ho předem asi na 24 hod. naložíte do sójové omáčky. Nemáte-li čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když při dušení přidáte lžičku octa nebo trochu koňaku.
Majonéza do salátu
Aby se majonéza v salátu nesrazila, měly by být všechny přísady zahřáté na pokojovou teplotu.
Jedlá soda
Trošku dát do rajské omáčky – proti kyselině.
Na 3 vejce půl lžičky do omelety. Bude krásně kyprá.
ČAROVÁNÍ S MASEM
  • Maso můžete chvíli skladovat čerstvé i bez lednice. Stačí ho zabalit do utěrky namočené v octě. Nebo ho nechte namočené do octové vody.
  • Když maso necháte mimo lednici ponořené v mléce, také vydrží. Mléko denně měňte a maso obracejte. Mléko sice zkysne, masíčku to ale neublíží. Jen ho musíte potom pořádně omýt.
  • Připravujete špíz a bojíte se, že po vyndání špejle na ní polovina masa zůstane? Tak ji před použitím natřete tukem!
  • Nepříjemný zápach z vnitřností zmizí, když je naložíte do mléka. Klidně přes noc.
  • Slanina na pánvi se nezkroutí, když ji předtím na pár minut namočíte do studené vody.
  • Mimo lednici si maso udržíte na čas čerstvé také, pokud ho zabalíte do čerstvě natrhaných kopřiv. Anebo ho můžete zabalit do nakrájené cibule. Té ale musí být opravdu hodně.
  • Když kuře před pečením nebo grilováním potřete citronovou šťávou, bude krásně šťavnaté a chutné.
  • Při uzení kuře nebo krůtu v udírně překryjete prorostlou slaninou, maso zůstane krásně šťavnaté.
  • Vcelku upečené maso nechte 10 až 15 minut odstát, až pak ho krájejte. Šťáva se krásně rozloží a nevyteče.
  • Při pečení tužšího masa starších zvířat se doporučuje přidat trochu rumu, rychleji změkne!
  • Ukrojený salám neoschne, když uříznutou plochu natřeme vepřovým sádlem.
FÍGLE NA OMÁČKY
  • Málo výraznou omáčku z masa pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Omáčku doladí i sušená cibule nebo osmažená cibule posypaná cukrem, který se nechá zkaramelizovat.
  • Guláš je pořád vodový? Skvěle ho zahustí chleba! Když použijete kůrku, neztratí barvu.
  •  Zdravě zahustíte omáčku i polévku najemno nastrouhanou bramborou.
  • Když se Vám srazí omáčka, přidejte kostku ledu a zamíchejte.
  • Guláš se dá zahustit i tak, že do něj vhodíte kuličku z másla a mouky, která se postupně rozvaří a zahustí jej.
  • Tmavé omáčky k hovězí či vepřové pečeni získají zvláštní aroma když je vaříte s trochou želé nebo se šťávou z černého rybízu.
  • Když doma chybí bílé víno které potřebujete do omáčky, stačí v trošce octa rozpustit 2 kostky cukru a zavařit vše do omáčky.
  • Omáčky je málo? Pokud se ze šťávy odpařilo příliš mnoho tekutiny, dolijte ji stejným množstvím vody. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte pomocí rajčatového protlaku.
JAK NA BRAMBORÁKY
  • Pokud bramboráky nejsou vůbec křupavé, přidejte do těsta trochu nastrouhané mrkve. Chuť potom zvýrazní nastrouhané jablko.
  • Polovinu brambor na bramborák strouhejte najemno, druhou nahrubo.
  • Křupavější budou i tehdy, když část mouky nahradíte strouhankou.
JAK ZÍSKAT KŮRČIČKU
  • Kachna bude křupat, když ji už upečenou pomažete medem rozmíchaným se sójovou omáčkou a dáte ještě na pár minut zprudka zapéct.
  • Místo sójovky lze použít i balsamikový ocet.
CO DĚLAT, KDYŽ PŘIPÁLÍTE?
  • Proti pachuti připáleného jídla pomůže mrkev, nebo také korková zátka či krajíc chleba. Přidáme do jídla, které už je v čistém hrnci, a povaříme. »Pohlcovač pachu« pak vyhodíme.
JAK NAPRAVIT ZPACKANÝ OBĚD
  • Přesolenou polévku nebo omáčku pomůže napravit brambor, který v ní celý povaříte. Pomůže i kůrka chleba, sůl natáhne i mrkev nebo vaječný bílek, který krátce povaříte a pak vylovíte.
  • Ředit jídlo vodou je až ta poslední možnost! Slanost voda rozloží pomaleji než ostatní chutě. Když to jde, použijte radši smetanu nebo mléko.
  • Mírně přesolenou polévku pomůže »narovnat« pár kapek citronu. Nebo na lžíci položte kostku cukru, ponořte do polévky a počkejte, až se rozpustí. Pak lžíci s cukrovou kašičkou zase vyndejte. Ale pozor, vyhněte se nahrazení citronu octem.
  • Jídlu, které jsme přesolili nebo jinak znehodnotili přemírou koření, pomůže ponořená stříbrná lžička. Skvěle absorbuje tyto nechtěné chutě.
  • I přepepřený pokrm se dá ještě zachránit. Stačí nakrájet dvě jablka na větší kousky, vložit je do jídla a krátce povařit. Ostrost jídla se zmírní.

Maso GLU2f07e3_zelenina